Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Ηπειρώτικη κοθρόπιτα/κροθόπιτα


 ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΚΟΘΡΟΠΙΤΑ/ΚΡΟΘΟΠΙΤΑ

από τον Κωνσταντίνο Κοντρόλη

ΥΛΙΚΑ:
1 κοτόπουλο
¼ του κιλού ρύζι
3 αυγά
1 ποτήρι γάλα
¼ του κιλού γραβιέρα
1 κρεμμύδι
Μισό ματσάκι άνηθο
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ του ποτηριού λάδι
1 κ.σ. αλάτι 
1 ποτήρι χλιαρό νερό     


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Παρασκευή φύλλου:
Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα ταψί, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι, ¼  κ.σ. αλάτι και το νερό. Στην συνεχεία ξεκινάμε να το ζυμώνουμε και κάνουμε δυο μπάλες. Έπειτα ανοίγουμε το φύλλο με νισεστέ.

Παρασκευή γέμισης:
Βράζουμε το κοτόπουλο. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και στο τέλος ρίχνουμε τον άνηθο. Αφού έχει πλέον βράσει το κοτόπουλο, το ξεκοκαλίζουμε. Πλένουμε το ρύζι και το βάζουμε σε ένα ταψί, βάζουμε το κρεμμύδι με τον άνηθο, τρίβουμε το τυρί, το ρίχνουμε μαζί με τα άλλα υλικά και τα ανακατεύουμε. Απλώνουμε σε ένα ταψί τα φύλλα, έτσι ώστε να προεξέχουν από το ταψί. Απλώνουμε τα υλικά με το ρύζι. Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω από το ρύζι σε όλο το ταψί. Διπλώνουμε το φύλλο που προεξέχει από το ταψί εστιών, ώστε να δημιουργήσουμε το κόθρο, το
στριφτό σχετικά στεφάνι της πίτας. Επίσης, γεμίζουμε το ταψί με τον ζωμό του κοτόπουλου και βάζουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για μίση ώρα. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα σε ένα μπολ, το ρίχνουμε σε όλη την πίτα, εκτός από τον κόθρο, και το ψήνουμε για 5 λεπτά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.