Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Τεντούρα


Τεντούρα
Από τη Βιβή Μαστραντώνη

Ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά ποτά της Πάτρας είναι η τεντούρα. Με ρίζες από την εποχή της Ενετοκρατίας, αποτελεί το σήμα κατατεθέν ποτό της Πάτρας, καθώς κλείνει μοναδικά ένα καλό γεύμα ως χωνευτικό λικέρ ή αρωματίζει τον καφέ, τα κοκτέιλ, τα γλυκά, αλλά και τα φαγητά. 
Η τεντούρα, ή αλλιώς μοσχοβολήθρα, ανήκει στην κατηγορία των ηδύποτων/λικέρ. Επίσης, χαρακτηρίζεται από τα αρωματικά συστατικά του γαρίφαλου και της κανέλας και παρασκευάζεται με ιδιαίτερο παραδοσιακό τρόπο στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών από τα μέσα του 19ου αιώνα.


                                               Υλικά
500 ml αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης 95° (οινόπνευμα ποτοποιίας)
25 ξύλα κανέλα
30 γαρίφαλα
1 μοσχοκάρυδο  
1 κουταλιά σούπας μέλι (προαιρετικά)
φλούδα από ½ πορτοκάλι
100 ml Μαυροδάφνη ή Μοσχάτο Ρίου ή Πατρών
                                          Για το σιρόπι
•   650 γραμμάρια ζάχαρη
•   850 ml νερό, χωρίς χλώριο
•   ⅔ κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
                                           Εκτέλεση
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή έναν αποφλοιωτή πατάτας, αφαιρούμε τη φλούδα από το πορτοκάλι, προσέχοντας να μην πάρουμε καθόλου από το άσπρο. Σ᾿ ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τις κανέλες, τα γαρίφαλα, το μοσχοκάρυδο, τις φλούδες πορτοκαλιού, το αλκοόλ, το μέλι και το σφραγίζουμε καλά.
Αφήνουμε το βάζο σε δροσερό και σκιερό μέρος, κουνώντας το ελαφρά, τις δυο πρώτες μέρες, για να λιώσει το μέλι. Μετά από δέκα μέρες ανοίγουμε το βάζο, ρίχνουμε τη Μαυροδάφνη, ανακατεύουμε και το κλείνουμε ξανά, για άλλες δεκαπέντε έως είκοσι μέρες. 
Μετά από δεκαπέντε μέρες, ανοίγουμε το βάζο και δοκιμάζουμε. Αν μας αρέσει η γεύση και το άρωμά του, προχωράμε στο επόμενο στάδιο, αλλιώς το αφήνουμε λίγες μέρες ακόμη.
Όταν είναι έτοιμο, το σουρώνουμε, χρησιμοποιώντας πρώτα ένα ψιλό σουρωτήρι, μετά το περνάμε από φίλτρο του καφέ ή από ένα καθαρό πανί (τουλπάνι), διπλωμένο στα τέσσερα, και τέλος το ρίχνουμε πάλι στο βάζο.
Σε μια κατσαρόλα, φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη και το νερό για 5΄ (από την ώρα που θα πάρουν βράση) και στο τέλος ρίχνουμε και τον χυμό του λεμονιού.
 Όταν το σιρόπι κρυώσει τελείως, το ρίχνουμε μέσα στο ποτό, κλείνουμε πάλι το βάζο, το κουνάμε ελαφρά να ανακατευτεί και το αφήνουμε άλλες έξι έως επτά μέρες να γίνει, κουνώντας το άλλες τέσσερις έως πέντε φορές.
Τέλος, μεταφέρουμε την τεντούρα σε γυάλινα μπουκάλια και τη φυλάμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Πηγή:
faghta-giagias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.