Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Γιαπράκια με κιμά




ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ
από τον Δημήτρη Μανιό

ΥΛΙΚΑ:


Βγαίνουν περίπου 100 ντολμαδάκια, αλλά εξαρτάται από το μέγεθος των φύλλων

  • 300 γρ. αμπελόφυλλα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για την κατσαρόλα

Για την γέμιση


  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο multi
  • 1/2 φλ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Για την κρέμα αυγολέμονο


  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια
  • 1 κ. σούπας κορν φλάουρ για κάθε ποτήρι ζωμού

Για τα αμπελόφυλλα


Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και κόβουμε το κοτσάνι τους. Σε μία κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ήπια, τα ζεματάμε λίγα λίγα, ανά δεκάδες, για παράδειγμα. Ο χρόνος που θα τα αφήσουμε εξαρτάται από το πόσο τρυφερά είναι τα φύλλα μας. Ενδεικτικά θα λέγαμε 2-3 λεπτά για τα φρέσκα αμπελόφυλλα μετρίου μεγέθους και μέτριας σκληρότητας και 1 λεπτό για αυτά που είναι σε άλμη, παρ΄όλο που στην συσκευασία συνήθως αναγράφεται ότι δεν χρειάζεται. Αυτό είναι φυσικά προαιρετικό, ωστόσο προτείνεται γιατί με αυτόν τον τρόπο φεύγει η χαρακτηριστική γεύση της συσκευασμένης άλμης και το φύλλο μοιάζει φρέσκο. Βγάζουμε τα φύλλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίξουν από το περίσσιο νερό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.