Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Μακαρονόπιτα Μεσολογγίου


Παραδοσιακή  Μακαρονόπιτα Μεσολογγίου

Από τον Παναγιώτη Γκινάλα


 Υλικά 
(35-40 κομμάτια)

    Για την γέμιση
    1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο νούμερο 2, βρασμένα κανονικά
    1 κουτί γάλα εβαπορέ
    4 αυγά, ολόκληρα και χτυπημένα
    500 γραμμάρια φέτα τριμμένη
    Αλάτι και πιπέρι κατά το δοκούν
    Για το φύλλο

    1 πακέτο Χωριάτικο φύλλο έτοιμο από το σούπερ μάρκετ
ή αλλιώς
    500 γραμμάρια αλεύρι, κατά προτίμηση για πίτες, κίτρινο
    1,5 κούπα νερό χλιαρό
    1 κουταλιά της σούπας λάδι
    1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
    1 κουταλιά της σούπας ξίδι
    ελαιόλαδο για επάλειψη των φύλλων

 Εκτέλεση
(30 λεπτά περίπου)

Για την γέμιση: 
Βράζουμε τα μακαρόνια κανονικά, όπως θα τα μαγειρεύαμε, τα σουρώνουμε και τα βουτυρώνουμε κανονικά.
Χτυπάμε τα αυγά με τον αυγοδάρτη και ρίχνουμε το γάλα, την τριμμένη φέτα, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε το μείγμα αυτό με τα βρασμένα μακαρόνια. Έτοιμη η γέμιση μας!
Για το φύλλο, εάν δεν είναι έτοιμο: 
Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια και τη βάζουμε σε μια μεμβράνη για μισή ώρα περίπου στο ψυγείο. Μετά βάζουμε αλεύρι σε μια επιφάνεια και ανοίγουμε λεπτό φύλλο.
Παίρνουμε το ταψί του φούρνου μας ή ακόμα καλύτερα στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 30 εκ.
Το λαδώνουμε και στρώνουμε τα φύλλα - προτείνουμε 3 λεπτά φύλλα κάτω. Κάθε φύλλο που στρώνουμε, το λαδώνουμε, πριν βάλουμε το επόμενο.
Αφού βάλουμε τα 3 φύλλα, ρίχνουμε την γέμιση. Κλείνουμε με τα περισσευούμενα από τα φύλλα γύρω γύρω και μετά στρώνουμε άλλα 3 λεπτά φύλλα.
Σε κάθε φύλλο που στρώνουμε, βάζουμε λάδι. Στο τελευταίο φύλλο, χαράζουμε σε κομμάτια, λαδώνουμε λίγο και ψεκάζουμε με νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, πάνω - κάτω, για περίπου μισή ώρα. 
Μόλις ροδίσει από πάνω, είναι έτοιμη η πίτα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.