Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Έθιμα Εφύρας Ηλείας

Ήθη και έθιμα του χωριού Εφύρα Ηλείας

από τη μαθήτρια της Β΄ τάξεως
Μαρία Παναγιωτοπούλου


Χριστούγεννα: 

Στην Εφύρα τα Χριστούγεννα είναι μεγάλη γιορτή και τα γιορτάζουν ψήνοντας χοιρινά κρέατα καθώς είναι η αιτία που μαζεύεται όλη η οικογένεια. Στολίζουν Χριστουγεννιάτικο δέντρο που συνήθως είναι πεύκο ή κυπαρίσσι με βαμβάκι για χιόνι και μεγάλα κουκουνάρια για στολίδια. 


Πρωτοχρονιά: 

Το βράδυ της τελευταίας μέρας του χρόνου όλη η οικογένεια μαζεύεται παίζοντας τράπουλα μέχρι να ακουστεί η καμπάνα της εκκλησίας και να πλημμυρίσει όλο το χωριό με ευχές. Την πρώτη μέρα του χρόνου κάθε σπίτι κρεμάει έξω από την κύρια είσοδο του σπιτιού, μια Κρεμμύδα και ένα κλωνάρι γκι για γούρι και καλοτυχία.



Απόκριες:

 Από το 1960, κάθε χρόνο, οργανώνεται μεγάλο γλέντι στη πλατεία του χωριού για να γιορτάσουν τις Απόκριες. Αυτό που κάνει ξεχωριστή τη γιορτή αυτή είναι το «μουτζούρωμα». 


Οι κάτοικοι μάζευαν την μουτζούρα από τους ξυλόφουρνους, τις κατσαρόλες που έμενε στα τοιχώματα εξαιτίας της φωτιάς και την πέταγαν, μουτζουρώνοντας ο ένας και τον άλλον.  Το μουτζούρωμα συνοδευόταν από πολύ χορό και γλέντι.




Πάσχα: 

Από τα παλιά χρόνια έως και σήμερα συνηθίζουν να τηρούν τις νηστείες και τις απαιτήσεις της εκκλησίας. Από την καθαρά Δευτέρα αρχίζουν την σαρανταήμερη νηστεία αποφεύγοντας κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά. 

Την Μεγάλη Βδομάδα πηγαίνουν κάθε βράδυ στην εκκλησία και ψέλνουν προσευχές.


Την Μεγάλη Παρασκευή τηρούν την γνωστή νηστεία που αποφεύγουμε ό,τι λαδερό και το βράδυ οι γυναίκες στολίζουν τον επιτάφιο πριν τη λειτουργία. Ενώ προς το τέλος γυρνάνε σε όλο το χωριό τον επιτάφιο ρίχνοντας από όπου περνάνε λουλούδια. 
Το Μεγάλο Σάββατο ετοιμάζουν την παραδοσιακή σούπα του Πάσχα, τη μαγειρίτσα, και τα κρέατα που θα ψήσουν την επόμενη μέρα. Το βράδυ πηγαίνουν στην εκκλησία για να πάρουν το Άγιο φως ανταλλάσσοντας ευχές και φιλιά. 
Την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν συνήθως αρνί, κοκορέτσι και χοιρινά. Το γλέντι κρατάει μέχρι αργά το απόγευμα με πολύ χορό και τραγούδι

                       

Το γλέντι κρατάει μέχρι αργά το απόγευμα με πολύ χορό και τραγούδι.

26 Ιουλίου γιορτή Αγίας Παρασκευής:

Κάθε χρόνο, οι κάτοικοι ετοιμάζουν μεγάλο πανηγύρι γύρω από την εκκλησιά της Αγίας Παρασκευής, τοποθετώντας τραπέζια και σερβίροντας φαγητά του φούρνου (χοιρινό με πατάτες). 

                                           

Ακολουθεί χορός και γλέντι ενώ ύστερα γίνεται κλήρωση στους καλεσμένους οι οποίοι είχαν αγοράσει λαχνό. 

                                             

Τα δώρα συνήθως είναι ζωντανά αρνιά, κότες, κουνέλια και τα έσοδα από τους λαχνούς τα συγκεντρώνει η εκκλησία για κοινωφελείς σκοπούς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.