Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Καστοριά

Καστοριά

από το μαθητή της Β΄ τάξεως 
Γρηγόρη Μουσταφέρη


 Η Καστοριά είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις στο μακεδονικό χώρο. Άλλωστε, γύρω από τη λίμνη της υπήρχε οργανωμένη ζωή από τη νεολιθική εποχή, όπως μαρτυρούν ανασκαφικά ευρήματα του λιμναίου οικισμού στο Δισπηλιό, παραλίμνιο χωριό σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη. Το όνομά της αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Προκόπιο (6ος αιώνας μ. Χ.) ως όνομα της λίμνης της από τους κάστορες που ζούσαν τότε στην λίμνη.

Κατά τους αρχαίους χρόνους η ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς ταυτίζονταν με την Ορεστίδα, που κατά τη μυθολογική παράδοση όφειλε το όνομά της στον Ορέστη, το γιο του Αγαμέμνονα. Η Ορεστίδα, μαζί με την Ελίμεια και τη Λυγκηστίδα, συγκρότησαν στην αρχή το “κράτος της Ημαθίας” (Πέλλα) και στη συνέχεια τη Μακεδονία με τον Φίλιππο Β΄ και τον Μ. Αλέξανδρο.

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, μετά τη μάχη της Πύδνας (167 π. Χ) η περιοχή κατατάχθηκε στο 4ο διαμέρισμα της Μακεδονίας και από το 148 π.Χ., μεταβλήθηκε σε ρωμαϊκή επαρχία και αναγνωρίστηκε ως ελεύθερη περιοχή.

Από το 10ο αιώνα και ως την κατάκτησή της από τους Τούρκους το 1385 η πόλη γνώρισε πολλούς κατακτητές (Βουλγάρους, Νορμανδούς, Σέρβους), οι οποίοι την κράτησαν στην εξουσία τους για μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα. Στις δύσκολες αυτές περιόδους επίμονη ήταν η προσπάθεια του βυζαντινού κράτους να διατηρήσει την εξουσία του στην πόλη και την περιοχή. Χαρακτηριστικό στοιχείο που επιβεβαιώνει αυτή την επιμονή αποτελεί η επίσκεψη πέντε βυζαντινών αυτοκρατόρων στην πόλη.

Τόπος ανταγωνισμού υπήρξε η Καστοριά και κατά την περίοδο μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους (1204). Κατά τη μεγάλη χρονική περίοδο της τουρκικής κατοχής (527 χρόνια) η πόλη έδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή. Στηριγμένη σε προνόμια που της επέτρεπαν μια μορφή αυτοδιοίκησης και στις δραστηριότητες των κατοίκων της, κυρίως στον τομέα της γουνοποιίας, κατάφερε να πετύχει μια σημαντική, για την εποχή, οικονομική ανάπτυξη. Οι εκκλησίες (υπάρχουν περισσότερες από εβδομήντα βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες στην πόλη) και τα αρχοντικά, πολλά από τα οποία σώζονται μέχρι τις μέρες μας, φανερώνουν τη σημαντική βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της.

Στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες οργανωμένες προσπάθειες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Τούρκους, η Καστοριά υπήρξε χώρος συγκρούσεων. Κεντρικά πρόσωπα του Μακεδονικού αγώνα, όπως ο Αναστάσιος Πηχιών, ο Παύλος Μελάς, ο Γερμανός Καραβαγγέλης οργάνωσαν τη δράση τους στην Καστοριά και την ευρύτερη περιοχή της.

Η πόλη απελευθερώθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1912. Ενσωματωμένη στο ελληνικό κράτος πλέον η Καστοριά έζησε την περιπέτεια του 1ου Παγκοσμίου πολέμου και της Μικρασιατικής καταστροφής. Κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών με την Τουρκία(Συνθήκη της Λωζάνης 1923), η πόλη και η περιοχή δέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων, οι οποίοι έδωσαν νέα δύναμη στην οικονομική και πνευματική ζωή της.

Κατά την περίοδο του μεσοπολέμου η Καστοριά άρχισε να αναπτύσσεται οικονομικά στηριζόμενη και πάλι στη βιοτεχνία της γούνας. Με την έναρξη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου η πόλη έζησε τις καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων.

Το τέλος του πολέμου σήμαινε για την Καστοριά την αρχή μιας περιόδου έντονης οικονομικής ανάπτυξης με κύριο μοχλό και πάλι την βιοτεχνία και το εμπόριο της γούνας.

Η μικρή τούτη πόλη σήμερα προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση της αλλάζοντας τον τρόπο ζωής της γιατί η κύρια απασχόληση των κατοίκων της, η γουνοποιία, περνάει μια παρατεταμένη ύφεση. Ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί αξιόλογη τουριστική υποδομή για να βάλει την πόλη στον χάρτη των τουριστικών προορισμών.

Η Καστοριά είναι ένα από τα πιο όμορφα και επισκέψιμα μέρη της Μακεδονίας. Μοναδική φυσική ομορφιά και εντυπωσιακά αρχοντικά συνθέτουν μια μοναδική πανδαισία χρωμάτων και παράδοσης για κάθε επισκέπτη.

Λίμνη Ορεστιάδα


Οι πρωινοί ψαράδες της λίμνης της Ορεστιάδας, οι πελεκάνοι, οι πάπιες και τα υπόλοιπα πουλιά, οι ατελείωτες βόλτες με τα πόδια, το ποδήλατο ή τη βάρκα στη λίμνη είναι κάποια από αυτά που θα σε κάνουν να ερωτευτείς την Καστοριά μονομιάς.

Ντολτσό και Απόζαρι 

                               

Μια βόλτα στις γειτονιές Ντολτσό και Απόζαρι θα σε πείσουν ότι τα αρχοντικά της Καστοριάς είναι μοναδικά. Τα σπίτια των γουναράδων είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά στολίδια της πόλης, με όλους τους επισκέπτες να περνούν μια βόλτα για να τα θαυμάσουν.

Δισπηλιό

Το θεματικό πάρκο απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την Καστοριά και αναπαριστά πιστά έναν νεολιθικό οικισμό, έτσι ώστε να καταλάβουμε πως ζούσαν οι πρόγονοί μας 7.500χιλιάδες χρόνια πριν.

Ιερά Μονή Της Μαυριώτισσας.

                                

Το 1802 χτίστηκε αυτός ο βυζαντινός θησαυρός που στέκει εκεί μέχρι και σήμερα να κοσμεί την άκρη της λίμνης της Καστοριάς. Μάλιστα από τη μονή μπορείς να πάρεις το καραβάκι «Ορέστεια» για να απολαύσεις μια βαρκάδα στη λίμνη.

Ιερός Ναός Ταξιαρχών (τάφος Παύλου Μελά)


Ο ναός Ταξιαρχών είναι χτισμένος επάνω σε έναν παλιοχριστιανικό. Μάλιστα μέσα στο ναό θα δεις και κίονες από τον παλιό. Ο Ιερός Ναός Ταξιαρχών είναι τόσο ιδιαίτερος για την περιοχή γιατί σ΄ αυτόν θα βρεις και το τάφο του Παύλου Μελά.

Σπηλιά του Δράκου

Η σπηλιά του Δράκου είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια της Ευρώπης. Εντός του σπηλαίου υπάρχουν 7 λίμνες και γύρω του πλανάται ένας μύθος. Σύμφωνα μ΄ αυτόν στο σπήλαιο υπήρχε χρυσωρυχείο που το φυλούσε ένας δράκος.

Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940. Το σπήλαιο έχει δωμάτια με πολλούς σταλακτίτες και η επισκέψιμη διαδρομή είναι 300 μέτρα. Στην σπηλιά του δράκου βρέθηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα και οστά της «αρκούδας των σπηλαίων». Το είδος αυτό έζησε στην Ευρώπη και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια.


Πληροφορίες: 

1. https://happytraveller.gr/ta-10-koryfaia-aksiotheata-tis-kastorias/

2. https://kastoria.gov.gr/politismos/istoria/

3. https://www.travelstyle.gr/ta-ethima-ths-kastorias-einai-apo-mona-tous-logoi-na-episkefteis-thn-kastoria/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.