Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Παραδοσιακοί Σαρμάδες Καστοριάς

 Σαρμάδες Καστοριάς

από τον μαθητή της Β' τάξεως 
Γρηγόρη Μουσταφέρη



Το χριστουγεννιάτικο αυτό φαγητό, παρασκευαζόταν από κιμά και ψαχνό γουρουνιού, ανακατεμένα με κομμάτια πάχους, από κρεμμύδι τριμμένο, αλάτι και πιπέρι, περιτυλιγμένα όλα με φύλλα “αρμιάς” και λάχανο αλμύρας.

Υλικά:

1 λάχανο μεγάλο αλμύρας, περίπου 3 κιλά.

1 κιλό χοιρινό κιμά.

1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι.

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο.

3 ποτήρια (του νερού) νερό.

5-6 κόκκους μοσχοπίπερο.

Μαυροπίπερο.

Λίγο αλάτι.

 Εκτέλεση:

Αναμειγνύουμε τον κιμά με το ρύζι, το μαυροπίπερο και λίγο αλάτι.

Αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο, τα γεμίζουμε με μία κουταλιά κιμά και τα τυλίγουμε.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα στρώνουμε μερικά φύλλα λάχανου και πάνω στα φύλλα τοποθετούμε ένα ένα τα τυλιγμένα λαχανόφυλλα (σαρμάδες) με τον κιμά. 

Όταν τοποθετηθούν όλοι οι σαρμάδες, προσθέτουμε το βούτυρο, το νερό και τους κόκκους του μοσχοπίπερου. 

Καλύπτουμε τους σαρμάδες με ένα πιάτο για να μείνουν σταθεροί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.