Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΩΡΩΠΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΩΡΩΠΟΥ

Νήσος Μαρμαρά

Από τη Σουλτάνα Παπαγεωργίου


Ταξίδι μέσα στον χρόνο.

Ένα νησί που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία,μεταξύ δύο θαλασσών του Αιγαίου και της Μαύρης θάλασσας και μεταξύ δύο στενών,εκείνα του Βοσπόρου και του Ελλήσποντου, εκεί υπάρχει ένα νησί που οι κάτοικοι του έμελλε να γίνουν πρόσφυγες.
Οι κάτοικοι από το χωριό των Παλατίων μετά από πολύ ψάξιμο κατέληξαν να κατασκηνώσουν στα παράλια της Σκάλας Ωρωπού.
Με κόπο και βάσανα προσπάθησαν να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία, πράγμα που το κατάφεραν με μεγάλη ευκολία καθώς ο τόπος αυτός τους θύμιζε την πατρίδα τους. Έτσι λοιπόν δημιούργησαν τον δικό τους χωριό χωρίς να ξεχνάνε από πού ήρθανε. Το ονόμασαν Νέα Παλάτια προς τιμή του χωριού τους. Νέα γιατί  γι’ αυτούς  ήτανε ένα νέο ξεκίνημα με μόνη βοήθεια τις αναμνήσεις, τα έθιμα αλλά και τα κειμήλια και τις γνώσεις που είχανε.

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 
Το 1929 ξεκίνησαν να φτιάξουν μια εκκλησία για να βάλουν μέσα τα ιερά σκεύη και τις εικόνες που είχαν φέρει μαζί τους.
Όλοι βοήθησαν,ο καθένας με τον τρόπο που μπορούσε. Η πρώτη αυτή εκκλησία ήταν μια παράγκα και οι φθορές εμφανίζονται γρήγορα κάνοντας επιτακτική την ανάγκη  στην θέση της να χτιστεί μια κανονική εκκλησία.
Οι Παλατιανοί από τα Νέα Παλάτια στην Ελλάδα αλλά και από τις ΗΠΑ έδωσαν από το υστέρημά τους και χτίστηκε η καινούρια τρισυπόστατη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΣΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ   ΜΩΣΑΪΚΌ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΑΝΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΑΛΑΤΙΑΝΟΙ.

Το μικρασιατικό στοιχείο συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική και πνευματική εξέλιξη του Ωρωπού.Οι Παλατιανοί, συμμετέχοντας στον Προικοννησιακό Σύνδεσμο, δημιούργησαν παράλληλα και Όμιλο Φίλων Νέων Παλατίων. Ο ιδρυθείς το 1982 Πολιτιστικός και Πνευματικός Όμιλος Νέων Παλατίων υπάρχει έως σήμερα. Τα σχολεία των Νέων Παλατίων είναι κοινά με της Σκάλας Ωρωπού.
Την ίδια εποχή με τους Παλατιανούς ήρθαν στην περιοχή του Ωρωπού και οι Πόντιοι και τοποθετήθηκαν ως γεωργικός πληθυσμός στο ΝΔ μέρος του συνοικισμού προς το λόφο του Προφήτη Ηλία.Κατάγονται από γνωστές ποντιακές πόλεις και διάφορα μικρότερα χωριά του Πόντου. Ο Ποντιακός συνοικισμός, εκτός από Ποντίους, κατοικείται επίσης από Καππαδόκες, Μικρασιάτες, Αρμένηδες κλπ.


Η ίδρυση του συλλόγου με την ονομασία ''ΠΡΟΚΟΝΗΣΟΣ'' ήταν ανάγκη για να μεταλαμπαδεύσουν οι παλαιοί τις γνώσεις και τα έθιμα στις νέες γενεές  αλλά και για να κρατήσουν οι παλιοί ζωντανά στην μνήμη τους όλα τα καλά στοιχεία από την ζωή τους στην χαμένη πατρίδα.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΑΛΑΤΙΩΝ
                     
Με πολύ μεράκι και αγάπη τόσο οι γεροντότεροι όσο και τα νέα παιδιά έχουν αγκαλιάσει τον σύλλογο και κάθε χρόνο τηρούν τα έθιμα με ευλάβεια.


Κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής του προστάτη Άγιου του χωριού του Αγίου Γεωργίου,  πραγματοποιείται γιορτή στην πλατεία που βρίσκεται έξω από την εκκλησία,με την συμμετοχή όλων σαν μια ένδειξη τιμής και πίστης στον Άγιο τους που τους προστατεύει και σαν ανάμνηση της εορτής που γινόταν στα Παλάτια του Μαρμαρά.


 Ο χορός του Άη Γιώργη ή ο χορός της δρακοντοκτονίας όπως αλλιώς  λέγεται χορεύεται στο κέντρο της πλατείας γύρω από την θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Παράλληλα γίνεται αναπαράσταση του ερχομού των Παλατιανών στο μέρος που έμελλε να γίνει η νέα τους πατρίδα.


Άνθρωποι με μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους,ανοιχτοί σε όλους να τους δεχτούν στην αγκαλιά τους και να τους δείξουν ό,τι ξέρουν αλλά και να σταθούν πλάι τους.
                    
                            

Τα πολιτιστικά δρώμενα πολλά καθώς και οι ευκαιρίες που βρίσκουν για να κάνουν ακόμη και το πιο απλό μεγάλη γιορτή έτσι ούτως ώστε να έρθουν κοντά ο ένας με τον άλλο,γνωστός ή άγνωστος πάντα καλοδεχούμενος να χορέψει μαζί τους να γίνει ένα και να απολαύσει την φιλοξενία τους αλλά και να γευτεί και να γνωρίσει τις παραδοσιακές τους συνταγές. 




Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κ. Αργυρώ Δράκου για το πολύτιμο υλικό  που μου παραχώρησε για αυτή την εργασία. 


ΠΗΓΕΣ: ΑΡΓΥΡΩ ΔΡΑΚΟΥ 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΠΑΛΑΤΙΩΝ               


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.