Τρίτη 16 Απριλίου 2019

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

Από τη Σουλτάνα Παπαγεωργίου


Υλικά

465 γραμμάρια αλεύρι δυνατό
25 γραμμάρια  νωπή μαγιά
250 γραμμάρια νερό
1 πορτοκάλι
75 γραμμάρια ελαιόλαδο
155 γραμμάρια  ζάχαρη κρυσταλλική
1-2 ξυλάκια κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους γλυκάνισου
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Μοσχοκάρφια
Μαύρες σταφίδες

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε ελαφρά τα 100 ml. του νερού και μέσα διαλύουμε καλά την μαγιά, μαζί με μια κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 150 ml. νερό μαζί με τις κανέλες, 4-5 μοσχοκάρφια,  φλούδα από το πορτοκάλι και τους σπόρους του γλυκάνισου να πάρουν 1-2 καλές βράσεις και αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη. Περνάμε το νερό από ψιλή σίτα και το αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού και το αλάτι.
Σε ένα λεκανάκι κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το υγρό μείγμα που ετοιμάσαμε, ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια ωραία, ελαστική, εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστεί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια των 80 gr. και πλάθουμε τις φιγούρες για τα λαζαράκια.
Κόβουμε ένα μικρό κομματάκι από το κάθε ζυμαράκι για τα χέρια, το οποίο πλάθουμε σε κορδόνι , το υπόλοιπο ζυμαράκι το κάνουμε φρατζολάκι και τυλίγουμε το κορδόνι σταυρωτά γύρω από τη μέση, τοποθετούμε δύο σταφίδες για τα χεράκια και 2 μοσχοκάρφια για τα μάτια.
Αλείφουμε  τα λαζαράκια με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 180ο C.
Διατηρούνται για αρκετές ημέρες αρκεί να τα τυλίξουμε με μεμβράνη τροφίμων μόλις κρυώσουν καλά.

Πηγή: «Η ΤΕΡΠΝΗ: Αναφορές στο χθες και στο σήμερα» του Νίκου Λ. Πασχαλούδη  
 Έκδοση από το Σύλλογο Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης,με την στήριξη φορέων και ιδιωτών της       Τερπνής Σερρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.