Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Γλυκό του κουταλιού, Κυδώνι


Γλυκό Κυδώνι
από την Ειρήνη Χελιουδάκη

Καλώς ορίσατε στην ιστορία μου,
Θα σας μεταφέρω στον καιρό που οι άνθρωποι ζούσαν πιο απλά και τα υλικά που μεταχειρίζονταν ήταν ότι είχαν στην διάθεσή τους απ΄την παραγωγή τους.Έτσι λοιπόν σ’ένα σπιτικό υποδέχονταν έναν επισκέπτη, με γλυκά που δημιουργούσαν οι ίδιες οι νοικοκυρές ,με τα διάφορα φρούτα της εποχής.
Τώρα, λοιπόν, εν όψη του φθινοπώρου, μαζέψαμε τα κυδώνια απ΄το περιβολάκι μας και έφτιαξα γλυκό του κουταλιού κυδώνι και μαρμελάδα επίσης.Με αυτό τον τρόπο κρατάμε ζωντανές τις μνήμες των παλιών συνηθειών, για να τις γνωρίζουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές, για να υπάρχει σύνδεση δηλαδή με το παρελθόν και το μέλλον.Το οφείλουμε και στους προηγούμενους αλλά και στους επόμενους, γιατί η δική μας η γενιά είναι ο συνδετικός κρίκος με το παρελθόν.Σας παρέχω και μερικές φωτογραφίες απ΄την διαδικασία της παρασκευής του γλυκού.Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας και σας υπόσχομαι ότι θα το κερνάω στην υγειά σας.

Κόβουμε τα κυδώνια και τα πλένουμε.

Τα κόβουμε σε μικρά ραβδάκια.

Σ' ένα κιλό κυδώνια προσθέτουμε ένα κιλό ζάχαρη εναλλάξ και ενάμιση ποτήρι νερό. 

Τα βράζουμε και προς το τέλος ρίχνουμε φύλλα αρμπαρόριζας ή άρωμα βανίλιας και στύβουμε μισό λεμόνι.

Τα βάζουμε σε βάζα.

Και τα απολαμβάνουμε με φίλους ή τα δωρίζουμε!

(Οι φωτογραφίες της συνταγής είναι από την Ειρήνη Χελιουδάκη)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.