Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

ΛΑΜΠΡΟΠΙΤΑ



Λαμπρόπιτα
(παραδοσιακή πίτα της Αστυπάλαιας) 
από τη Σπυριδούλα Κούκου


Υλικά 
Για τη ζύμη:

1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 φακελλάκι μαγιά
1 φακελλάκι μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι 250 gr. βούτυρο (Βιτάμ)
2 κούπες γάλα χλιαρό (ή όσο πάρει)
1 κουταλιά γλυκάνισο
1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη

Για τη γέμιση τυριού:

1/2 – 3/4 χλωρή (περίπου μισό κιλό και κάτι παραπάνω)
1 κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κοφτό κουταλάκι μπαχάρι αλάτι (αν είναι πολύ ανάλατη η χλωρή, πρώτα τη δοκιμάζουμε)
1/2 κουταλάκι πιπέρι
1/2 δράμι ζαφορά
2 αυγά χτυπημένα
3 κουταλιές γάλα
1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα για το άλειμμα
 άσπρο-μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα



Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί έως ότου γίνει μία ζύμη μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε να φουσκώσει (περίπου 1/2 ώρα).
Στη συνέχεια λιώνουμε το τυρί με ένα πιρούνι μαζί με τις 3 κουταλιές γάλα, προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και τη ζαφορά (αφού την έχουμε βάλει σε ένα τηγανάκι στη φωτιά για να μαραθεί και την έχουμε τρίψει με το χέρι μας να γίνει σκόνη).
Κάνουμε μια ομοιογενή μάζα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα.
Όταν φουσκώσει η ζύμη ανοίγουμε μικρά μπαλάκια σε στρογγυλούς δίσκους, απλώνουμε το τυρί και κλείνουμε στα τέσσερα, γίνεται δηλαδή τετράγωνη η λαμπρόπιτα.
Αφήνουμε τις λαμπρόπιτες να φουσκώσουν στη λαμαρίνα και στο τέλος τις αλείφουμε με το αυγό και το γάλα και πασπαλίζουμε με το λευκό-μαύρο σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (ανάλογα με το μέγεθός και το πάχος τους από 20-35 λεπτά)

https://www.discovergreece.com/el/greek-islands/dodecanese/astipalaia




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.