Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

ΚΕΡΚΥΡΑ


Κέρκυρα, Χωριά &  Παραδοσιακοί οικισμοί  

από τη Μαρία Μουζακίτη

Η παράδοση είναι πολύ σπουδαίο στοιχείο του πολιτισμού της Κέρκυρας. Όπως είναι φυσικό, το νησί και οι παραδόσεις του είναι επηρεασμένες από την ελληνική, ενετική, γαλλική και αγγλική κουλτούρα, καθιστώντας τα έθιμα της Κέρκυρας μοναδικά.
Η Κέρκυρα είχε μείνει επί επτά αιώνες κάτω από τη δυτική κατοχή, γεγονός που επηρέασε καταλυτικά την αρχιτεκτονική την τέχνη τη γλώσσα και γενικότερα τον πολιτισμό της.

Η Παλιά πόλη της Κέρκυρας


Ρομαντική με τα σοκάκια (καντούνια) της ανάμεσα στα ψηλά κτίρια, τις πλακόστρωτες πλατείες, τα Βενετσιάνικα πηγάδια και τις κρυμμένες αυλές τα οποία με τα βραδινά φώτα τυλίγουν την πόλη με μια γοητεία άλλων χρόνων. Μυστηριώδης διότι θα σας φανεί ότι χάνεστε ανάμεσα στις χίλιες διακλαδώσεις που σας οδηγούν στα παλιά πέτρινα σπίτια και ακόμα πιο μυστηριώδης με την επίσκεψη στα 2 επιβλητικά φρούρια που οριοθετούν την πόλη. Το να ανακαλύψετε την παλιά Κέρκυρα σημαίνει να ψάξετε με περιέργεια στα  αμέτρητα μαγαζάκια να παρασυρθείτε από την ιδιόμορφη γοητεία των σπιτιών και των αρωμάτων που βγαίνουν από τις ταβέρνες.

Αυλιώτες


Το χωριό Αυλιώτες είναι χτισμένο πάνω σε ένα κατάφυτο λόφο πάνω από τον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Στεφάνου και την υπέροχη παραλία του. Στις δύο κορυφές του λόφου βρίσκονται οι εκκλησίες του χωριού.  Από τη μία οι Άγιοι Ταξιάρχες και από την άλλη η Παναγία η οδηγήτρια. Από τις κορυφές αυτές μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα προς την Αλβανία, αλλά και τα τρία νησιά που βρίσκονται ακριβώς απέναντι. Η παράδοση είναι πολύ σπουδαίο στοιχείο του πολιτισμού των Αυλιωτών. Στα πανηγύρια του χωριού θα δείτε χορευτές με παραδοσιακές στολές και θα απολαύσετε κερκυραϊκά τραγούδια στο χωριό υπάρχει επίσης χορωδία και φιλαρμονική. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδηλώσεις κατά τη περίοδο καρναβαλιού που συνδυάζουν την αρχαία ελληνική παγανιστική κουλτούρα και το πνεύμα του καρναβαλιού της Βενετίας.  Όπως και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, το χωριό των Αυλιωτών δημιουργήθηκε στο τέλος της παλαιολιθικής περιόδου.


Κασσιόπη


Η Κασσιόπη βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο του νησιού, 36 χλμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας. Είναι το μεγαλύτερο χωριό στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και προσφέρει ένα συνδυασμό από ένα υπέροχο σκηνικό και ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας. Το λιμάνι της Κασσιόπης δίνει ένα γραφικό χαρακτήρα στο πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό. Χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, δημιουργήθηκε ως οχυρό προκειμένου να προστατευθεί το χωριό ενάντια στις επιθέσεις από θαλάσσης. Κατά την παραμονή σας στην Κασσιόπη, να μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο βυζαντινό κάστρο της και να απολαύσετε ένα γεύμα σε μια από τις πολλές  παραδοσιακές ταβέρνες.

Η Παλαιά Περίθεια


Η Παλαιά Περίθεια είναι ένα χωριό του 14ου αιώνα, αθέατη από τη θάλασσα,  σε υψόμετρο περίπου 480 m στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορα, 13,5 χλμ από την Κασσιόπη. Το εγκαταλειμμένο αυτό χωριό βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής βρίσκεται σε μια όμορφη περιοχή με παρθένα φύση και επίσημα αναγνωρισμένο ως ιστορικός οικισμός. Τα περισσότερα από τα 130 σπίτια είναι ερείπια, μερικά από αυτά όμως έχουν αναστηλωθεί και χρησιμοποιούνται σήμερα ως ταβέρνες.

Παλαιοκαστρίτσα


Η Παλαιοκαστρίτσα είναι ένα χωριό στη βορειοδυτική περιοχή της Κέρκυρας. Λέγεται ότι η Κέρκυρα είναι το μυθικό νησί των Φαιάκων, και ο κόλπος της Παλαιοκαστρίτσας ο τόπος όπου ο Οδυσσέας αποβιβάστηκε και συναντήθηκε για πρώτη φορά με τη Ναυσικά. Επίσης αξιόλογο της το μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας που χρονολογείται από το 1225 και υπάρχει ένα μουσείο στο εσωτερικό του.  Η πανέμορφη παραλία της είναι ένας παράδεισος απολαύσεων θεας και γεύσεων.

Χλωμός


Ο Χλωμός είναι ένα παραδοσιακό χωριό του 13ου αιώνα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κέρκυρας και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 250 μέτρων στους λόφους κοντά στη Μπούκαρη. Ο Χλωμός έχει χτιστεί γύρω από μια πλατεία και τα περισσότερα σπίτια είναι βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Από το χωριό έχετε μια καταπληκτική θέα τόσο προς τα ανατολικά όσο και τα δυτικά παράλια, από όπου μπορείτε να δείτε έως και τη λίμνη Κορισσίων. Το χωριό έχει ελάχιστα επηρεαστεί από τα πολλά χρόνια του τουρισμού και εξακολουθεί να είναι ένα από τα τυπικά παραδοσιακά κερκυραϊκά χωριά.

https://www.aeolosbeach.gr/EL/villages_EL
www.altercorfu.com/el/tourist-guide-of-corfu 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.