Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Πλατιάνα Ηλείας

 Πλατιάνα Ηλείας

από τη μαθήτρια της Β΄ τάξεως
Νίκη Γεωργακοπούλου

Ονομάζομαι Νίκη Γεωργακοπούλου και θα σας μιλήσω για το χωριό της μαμάς μου, στο οποίο περνάω όλες τις γιορτές και τις καλοκαιρινές μου διακοπές.

Το χωριό μου ονομάζεται Πλατιάνα.

Βρίσκεται στον νομό Ηλείας, κοντά στην αρχαία Ολυμπία και στο ποταμό Αλφειό. Η ακρόπολη της Πλατιάνας αποτελεί μία σημαντική αρχαιολογική θέση και βρίσκεται 2,9   χιλιόμετρα από το χωριό. Ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Αίπυ, η οποία ήταν πόλη της αρχαίας Ηλείας, βρισκόταν κοντά στη Μάκιστο, και σύμφωνα με τον Όμηρο είχε συμμετάσχει στον τρωικό πόλεμο. Σήμερα έχουν διασωθεί τμήματα του αρχαίου τείχους της ακρόπολης, του θέατρου και της αγοράς. 


Στις Αποκριές γίνονται γλέντια ενώ επίσης άντρες και γυναίκες φοράνε στολές και κουδούνια έτσι ώστε να ακούγονται , στην μέση τους έχουν ένα πανί γεμάτο  στάχτη  έτσι ώστε να την ρίχνουν σε οποίον δεν τους φιλεύει.

Την ημέρα του Πάσχα κάθε σπίτι που έχει Γιώργο πρέπει να φτιάξει μια κουλούρα για να την προσφέρει στους νικητές που περνούν μέρος στους αγώνες τρεξίματος που γίνονται κάθε χρόνο στον κεντρικό δρόμο του χωριού.

Την Πρωτομαγιά ανεβαίνουν οι κάτοικοι του χωριού στο κάστρο με φαγητά, κρασί και χυμούς. Ψήνουν και τρώνε όλοι μαζί.

Στις 27 Ιουλίου επίσης που γιορτάζουμε τον Άγιο Παντελεήμονα και του Αγίου Πνεύματος γίνονται πανηγύρια στο χωριό.

Τέλος τα παραδοσιακά πιάτα είναι οι τσιγαρίδες, από τα χοιρινά, η γουρουνοπούλα, τα λαζάνια και οι χυλοπίτες, κοκκινιστές με κόκορα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.