Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Άρτα

 Άρτα

από τον μαθητή της Β΄ τάξεως

Δημήτρη Μανωλάκη



    Η Άρτα είναι μια περιοχή με πλούσια ιστορία που ξεκινάει από πολύ παλιά. 

Μετά το θάνατο της βασίλισσας της Ηπείρου Δηιδάμειας Β', το έτος 232 π.Χ., οι ηπειρωτικές πόλεις αποφάσισαν να συνενωθούν πολιτικά, υπό το «Κοινό των Ηπειρωτών» ως ομόσπονδο κράτος με το δικό της κοινό αντιπροσώπων ή συνέδριο όπως αναφέρονταν αλλά και ο νόμισμα. Το κοινό των Ηπειρωτών έπαυσε να υπάρχει με τη ρωμαϊκή εισβολή του 168 π.Χ.

Μετά την ίδρυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η περιοχή ακολούθησε την πορεία του Θέματος Νικοπόλεως. Περί το έτος 1.000 μ.Χ εμφανίζεται το όνομα Άρτα, από το λατινικό artus, arta, artum ( στενός, στενή, στενό ). Κατά άλλη άποψη του Σεραφείμ Ξενόπουλου του Βυζαντίου το όνομα προήλθε από το ''αρτίζομαι'', και τη φράση «Άρτα, αρτυμή του κόσμου» λόγω της παραγωγής σιτηρών που τάιζε τον κόσμο.

 Στο κέντρο της Άρτας θα βρει διάφορα μαγαζιά, θα δείτε  τον Άραχθο ποταμό

                             

 και το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, για το οποίο έχει γραφτεί  ιστορία. 

Και μάλιστα την διαβάζουμε σε κείμενο του μαθήματος των νέων ελληνικών στο γυμνάσιο. Και εκεί κοντά είναι και το κάστρο της Άρτας. 


Το κάστρο της Άρτας βρίσκεται στην πόλη της Άρτας στο βορειοανατολικό τμήμα της και χτίστηκε το 1230 μ.Χ τον Μιχαήλ Β, από τον Δεσπότη του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Το κάστρο κατασκευάστηκε σε τρεις περιόδους: κατά την βυζαντινή εποχή (13ος αιώνας ) , και στην περίοδο της τουρκοκρατίας, και στην περίοδο της τουρκοκρατίας. 


Στην περιοχή της Άρτας αλλά και γενικά στη Δυτική Ελλάδα, λόγω του ιζηματογενούς χαρακτήρα των πετρωμάτων, υπάρχουν σημαντικές ποσότητες από κρυσταλλικούς ασβεστόλιθους οι οποίοι, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να αξιοποιηθούν ως μάρμαρα.

Σημαντικά είναι τα κοιτάσματα πετρελαίου τα οποία υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Άρτας. Τα κοιτάσματα αυτά είναι βεβαιωμένα και εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν 1-2 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου.

Η διαθεσιμότητα νερού στην Ήπειρο και μαζί και η Άρτα, είναι 7.500 m³/άτομο/έτος αριθμός που φανερώνει ότι το διαμέρισμα είναι το πλέον πλεονασματικό της χώρας σε ότι αφορά στα αποθέματα νερού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.