Λαδοτύρι Μυτιλήνης
Από τη Σουλτάνα Παπαγεωργίου
To λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί, που παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Μυτιλήνη, από πρόβειο γάλα κυρίως ή μίγματά του με κατσικίσιο. Το γνήσιο λαδοτύρι έχει χρώμα κιτρινοκόκκινο και είναι τυρί μεστής γεύσης και εντόνου αρώματος, έχει σχήμα μικρού κεφαλιού, γνωστό και ως «κεφαλάκι Μυτιλήνης».
Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού, του παραδοσιακού τυριού είναι ότι διατηρείται σε ελαιόλαδο, τουλάχιστον για 3 μήνες, για το λόγω αυτό ονομάζεται «λαδοτύρι». διατίθεται όμως και παραφινομένο για χρηστικούς λόγους.
Είναι πιπεράτο τυρί, έχει δριμεία και αλμυρή γεύση και σκληρή υφή και καταναλώνεται ως συνοδευτικό με μεζεδάκια αλλά χρησιμοποιείται και σε πολλές συνταγές, για παράδειγμα σε Σουφλέ ή σε παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές όπως Γκιουσλεμέδες, Κολοκυθολούλουδα γεμιστά, ή Σφουγγάτο Μυτιλήνης, δίνοντας εντελώς ξεχωριστή γεύση.
ΠΗΓΗ: www.diatrofi.gr/food
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.