Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ





Παραδοσιακό βάψιμο αυγών με φυτά του κήπου μας. 

Από τη Μαρία Μουζακίτη


Σήμερα είναι Μεγάλη Πέμπτη και η παράδοση θέλει τους ορθόδοξους Χριστιανούς να βάφουν τα αυγά τους κόκκινα. Εκτός από τις βαφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο  υπάρχει και οι αγνός παραδοσιακός τρόπος που τα έβαφαν και οι γιαγιάδες μας. Ο φυσικός αυτός τρόπος βαφής αυγών που προέρχεται από την ελληνική και τη ρωσική παράδοση θέλει το  βάψιμο των αυγών με ξηρά κρεμμύδια τα οποία διακοσμούνται με φύλλα από τα φυτά που ήδη υπάρχουν στις γλάστρες μας.


                     

                                         
                               Θα χρειαστείτε:
10-15 φλούδες από ξηρά κρεμμύδια (εξαρτάται πόσα αυγά θέλετε να βάψετε)
Λίγο αλάτι (για να προλάβετε το σπάσιμο στο τσόφλι του αυγού)
10 κουταλιές της σούπας ξύδι (που προλαμβάνει τη διαρροή του αυγού)
Ένα παλιό διαφανές καλσόν στο χρώμα του δέρματος
Φυτά της επιλογής σας -βεβαιωθείτε πως δεν είναι δηλητηριώδη – όπως η φτέρη, δυόσμος, τριφύλλι και διάφορα άνθη.
Εκτέλεση

Κόψτε ένα κομμάτι περίπου 10 εκ. από το καλσόν έτσι ώστε να τυλίξετε με αυτό το αυγό.
Τοποθετήστε το φύλλο που θέλετε να εντυπωθεί πάνω στο αυγό.
Τυλίξτε σφιχτά το αυγό με το καλσόν και ασφαλίστε το με ένα δυνατό κόμπο.
Τοποθετήστε τα αυγά πάνω από τα ξερά περιβλήματα των κρεμμυδιών,ρίξτε νερό τόσο όσο να καλύπτει τα αυγά και ανάψτε το μάτι στη μέγιστη θερμοκρασία.
Μόλις το νερό φτάσει στον ύψιστο βρασμό, κατεβάστε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και αφήστε τα αυγά να βράσουν για 30 λεπτά ακόμα. Τσεκάρετε στα 25 λεπτά αν τα αυγά έχουν πάρει το χρώμα της προτίμησής σας (δεν πρόκειται να είναι κατακόκκινα αλλά θα πάρουν μια βαθιά κεραμιδί απόχρωση). 
Αφαιρέστε τα αυγά και τοποθετήστε τα σε ένα σουρωτήρι.
Ρίξτε κρύο νερό πάνω από τα αυγά και αφαιρέστε με προσοχή το καλσόν!


Για κόκκινο και ροζ χρώμα: παντζάρια!

Υλικά για 6-7 αυγά

6-7 ψιλοκομμένα παντζάρια (μόνο το μέρος που είναι στη γη, όχι την πρασινάδα)
10 κουταλιές ξύδι
νερό τόσο όσο να καλύψει τα αυγά
Εκτέλεση:

Κόψτε ή καλύτερα ψιλοκόψτε με μαχαίρι τα παντζάρια , βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με το ξύδι και το νερό και αφήστε τα να βράσουν για μισή ώρα. Προσθέστε 10 κουταλιές ξύδι και νερό όσο να καλύψει τα αυγά.
Το σουρώνουμε και τοποθετούμε μέσα τα αυγά. Προσθέτουμε μία κουταλιά ξύδι ακόμα .
Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση. Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο και βαθύ θέλουμε το χρώμα. Αναλόγως αυξάνουμε ή μειώνουμε την ποσότητα του παντζαριού.


Για μωβ – μπλε χρώμα: κόκκινο λάχανο!

Υλικά για 6-7 αυγά

1 λάχανο μεσαίου μεγέθους αλλά με έντονο χρώμα
1 φλιτζανάκι ξύδι
νερό όσο να καλύψει το λάχανο.

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το λάχανο όσο πιο πολύ μπορούμε 
Το βάζουμε στην κατσαρόλα με το ξύδι και το νερό να βράσει για μισή ώρα .
Σουρώνουμε (όπως και παραπάνω) και κρατάμε το καθαρό διάλυμα.
Βάζουμε τα αυγά στο διάλυμα.  Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση.  Θα σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά. Κλείνουμε τελείως το μάτι της κουζίνας και μένουν τα αυγά μέσα στο διάλυμα για τις επόμενες 2-3 ώρες ανάλογα πόσο έντονο χρώμα θέλουμε.


Για κίτρινο- πορτοκαλί χρώμα:με κουρκουμά (κιτρινόριζα) ή σαφράν
Υλικά για 6-7 αυγά:

6 κουταλιές της σούπας κουρκουμά (κιτρινόριζα)
10 κουταλιές ξύδι
νερό τόσο ώστε  να καλύψει τα αυγά
Εκτέλεση:

Αρχικά βράζουμε το νερό με τον κουρκουμά και το ξύδι για περίπου μισή ώρα. Το σουρώνουμε και τοποθετούμε μέσα τα αυγά προσθέτοντας μία κουταλιά ξύδι ακόμα.
Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση. Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο και βαθύ θέλουμε το χρώμα.  Αναλόγως αυξάνουμε ή μειώνουμε τις κουταλιές του κουρκουμά.




Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση!








Φωτογραφίες: Μαρία Μουζακίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.