Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

ΤΑ ΕΝΝΙΑΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΣΑΡΩΝ

Τα Εννιάμερα και η γιορτή των Κουρσάρων 

από την Μαρία Παναγιώτου

Τα Εννιάμερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου είναι η επίσημη γιορτή της Νάουσας Πάρου και γιορτάζεται με την αντίστοιχη μεγαλοπρέπεια. Όσοι, όμως, βρεθούν αυτή την μέρα στο νησί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ή ακόμα και να πάρουν μέρος στη γιορτή των Κουρσάρων, το οποίο πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο από την επιδρομή του Μπαρμπαρόσα στη Νάουσα, το 1537. Τότε, οι άνδρες του θρυλικού κουρσάρου, έκλεψαν τις γυναίκες των Ναουσαίων και εκείνοι πολέμησαν για να τις πάρουν πίσω.




Το δρώμενο αυτό πρωτοξεκίνησε το 1965, όταν μία παρέα Ναουσαίων σκέφτηκε να οργανώσει την αναπαράσταση της πειρατικής επιδρομής στο νησί. Κατά τους πρωτεργάτες του εθίμου, οι «Πειρατές» έφευγαν από νωρίς με τα καΐκια, επέστρεφαν μετά τη δύση του ηλίου, άρπαζαν τις κοπέλες και τις ανάγκαζαν να χορέψουν, ώστε να επιλέξουν την «εκλεκτή» τους. Στην εισβολή, που τότε γινόταν στο μικρό λιμανάκι, συμμετείχαν απανταχού οι νέοι και νέες του χωριού.
Πλέον, η γιορτή ξεκινάει από το απόγευμα και όταν ο ήλιος δύει πειρατές και Ναουσαίοι ξεκινούν τις «συμπλοκές» με φωτοβολίδες, ρεσάλτο, λάφυρα, μονομαχίες για τα μάτια μιας γυναίκας, τα πλακόστρωτα στενά της Νάουσας γεμίζουν και η σούμα μαζί με τον χορό αντέχουν μέχρι το πρωί.  


https://www.gnoristetinellada.gr/paradosi/ethima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.