Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από τη Μαρία Μουζακίτη

Τα Χριστούγεννα είναι σαν συνέχεια της αρχαίας γιορτής του ήλιου που γιορτάζονταν στην Αρχαία Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου.Δηλαδή πολύ απλά τα Χριστούγεννα αντικατέστησαν,κατά κάποιο τρόπο, τη λατρεία του ήλιου με αυτή του Χριστού ως Θεανθρώπου.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την εκδοχή και τα μελομακάρονα είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή των γλυκών που έφτιαχναν οι Αρχαίοι Έλληνες κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή στη γιορτή του Ήλιου!Βέβαια δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα γλυκά αυτά είχαν την ίδια μορφή με τα σημερινά μελομακάρονα, παρά μόνο ότι αποτελούνται  από τις ίδιες πρώτες ύλες (αλεύρι, μέλι, καρύδια ή άλλοι ξηροί καρποί).
Έτσι το γλυκό αυτό πέρασε και στις μέρες μας και έγινε κατά κάποιον τρόπο συνώνυμο με τα Χριστούγεννα!

Αποφάσισες λοιπόν φέτος να φτιάξεις μελομακάρονα με τα χεράκια σου; Πολύ καλά έκανες γιατί το άρωμα τους όσο ψήνονται, σε βάζει στο πνεύμα των Χριστουγέννων με τον καλύτερο τρόπο. Για να σου πετύχουν,όμως στα σίγουρα,δες τι πρέπει να προσέξεις.Φροντίζεις να μαζέψεις πάνω στον πάγκο όλα τα υλικά που ζητάει η συνταγή σου, για να μην ψάχνεσαι τελευταία στιγμή και κοσκινίζεις το αλεύρι γιατί το ζύμωμα των μελομακάρονων γίνεται με το χέρι. Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε μια ξαδέλφη μου από ένα χωριό του Κίσσαμου, στην Κρήτη και από τότε δεν την αλλάζω. Είναι τα πιο τέλεια μελομακάρονα που έχω φτιάξει ποτέ! Σας την προτείνω!

ΣΙΡΟΠΙ

Υλικά 
  •      1 κιλό νερό
  •     1 κιλό ζάχαρη
  •   250 γραμμάρια μέλι
  •   ξύλα κανέλας
  •     Χυμός και φλούδα από ένα λεμόνι

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Υλικά 
  •      250 ml ελαιόλαδο
  •      250 ml σπορέλαιο
  • 250 ml χυμός πορτοκαλιού φιλτραρισμένος
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 200 γραμμάρια καρύδια κοπανισμένα
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο 
  •      1\2 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλο 
  •      50 ml κονιάκ
  •      1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει

Άλλα υλικά
  • 2-3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 250  γραμμάρια ξηρούς καρπούς (όπως καρύδια, φιστίκια  Αιγίνης, κλπ), κοπανισμένοι. 




  Για το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν.
Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα         μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.
Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.     Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
                      
                           

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το  μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, το καρύδι, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 


Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να ανακατέψουμε τα υλικά με τα χέρια μας, αλλά προσέχουμε να μην παρά ζυμώσουμε το μείγμα.

                                                     
Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί περασμένο με λάδι. Τα χαράζουμε με πιρούνι.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170o C, για 25-30 λεπτά, ή μέχρι να χρυσίσουν. Όσο είναι ακόμα ζεστά τα περνάμε ανά δόσεις για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι (κι από τις 2 μεριές) και τα ακουμπάμε σε πιατέλα. Εάν θέλουμε τα περιχύνουμε με λίγο μέλι και τα πασπαλίζουμε με τους κοπανισμένους ξηρούς καρπούς.


 Φωτογραφίες και εκτέλεση της συνταγής από την Μαρία Μουζακίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.