Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΗΛΕΙΑΣ


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

Από την Θεμοκλεία Τσαγκαρλιώτη


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό καρύδια
Μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κιλό φύλλο κρούστας
½ κιλού λάδι για το κάψιμο
300 γραμμάρια φρυγανιά σταρένια
1 κουτάλι του γλυκού (κοφτό) κανέλα
1 κουτάλι του γλυκού (κοφτό) γαρίφαλο
1 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη χοντρή
½ ποτήρι του κρασιού λάδι στη γέμιση
ΣΙΡΟΠΙ

1 κιλό ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
Λίγη κανέλα
Λίγο λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε στο μπλέντερ το καρύδι (όχι πολύ ψιλό). Βάζουμε σε μια λεκάνη το καρύδι, τη φρυγανιά, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τη ζάχαρη, το λάδι και ανακατεύουμε, για να πάει το λάδι παντού. 
Απλώνουμε τα φύλλα στο ταψί, 4 φύλλα κάτω και 4 φύλλα για επάνω, χωρίς γέμιση. Το κάθε φύλλο το περνάμε λάδι, με το πινέλο. Μετά τα 4 φύλλα κάτω, σε  κάθε ένα φύλλο ρίχνουμε και μια κουταλιά της σούπας καρύδι και το κάθε φύλλο το περνάμε με το πινέλο λάδι. Μπορούμε να μετρήσουμε τα φύλλα και το καρύδι να πέσει ισομετρικά. Όταν βάλουμε και τα τέσσερα τελευταία φύλλα, τα έχουμε περάσει λάδι με το πινέλο και κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια. 


Βάζουμε το λάδι σε κατσαρολάκι, για να κάψει, το δοκιμάζουμε με το κουτάλι της σούπας, πρέπει να τσιτσιρίξει. 
Επάνω στο φύλλο, το ρίχνουμε όλο το λάδι σε όλα τα κομμάτια. Ο φούρνος είναι προθερμασμένος, στους 200 βαθμούς.
Το ταψί το τοποθετούμε λίγο κάτω από την μέση του φούρνου και όταν αρχίζει να ψήνεται, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς, ώστε να ψηθεί για πάνω από μια ώρα. Προσέχουμε να μην πάρει χρώμα στην αρχή, αλλά μόνο στο τέλος!
Όταν ψηθεί, στο τέλος, αν έχει μείνει λάδι στο γλυκό, το γυρίζουμε λίγο και το αφαιρούμε.

ΣΙΡΟΠΙ

Βράζουμε όλα τα υλικά. Το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό. 
Αμέσως μόλις βγει το γλυκό από τον φούρνο, καυτό, ρίχνουμε το σιρόπι λίγο λίγο επάνω, με την κουτάλα της σούπας, να πάει παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.