Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ


Παραδοσιακή σπανακόπιτα

Από την Ειρήνη Χελιουδάκη

Οι πίτες ήταν βασική τροφή των ανθρώπων της επαρχίας, γιατί με λίγα υλικά μπορούσαν να έχουν ένα πλήρες γεύμα. Επίσης μεταφέρονταν εύκολα στις διάφορες εργασίες τους και τους έδιναν ενέργεια.  Μια τέτοια συνταγή είναι και η παρακάτω:

                       
Μαζεύουμε τα σπανάκια ή τα αγοράζουμε.

                                  

Αφού τα καθαρίσουμε τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε.
                                                                                      



Έπειτα ζυμώνουμε το ζυμάρι,για να μείνει περίπου μια ώρα πριν ανοίξουμε τα φύλλα,για να ξεκουραστεί. 

              

Αλατίζουμε τα σπανάκια και τα στίβουμε, έπειτα προσθέτουμε τα πράσα,τα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια και διάφορα μυρωδικά, όπως άνηθο, καυκαλήθρες, μυρώνια και όποια άλλα μας αρέσουν. 


Αν η πίτα είναι νηστήσιμη δεν προσθέτουμε τα παρακάτω, αυγά και φέτα, αλλά βάζουμε


λάδι στα χόρτα και είναι έτοιμα.


Κατόπιν ανοίγουμε τα φύλλα,                                                                                                                               


τα τοποθετούμε σε μια πετσέτα και τα σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν. 


Αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα, δύο κάτω και δύο στο τέλος, τα υπόλοιπα πέντε, εναλλάξ με τα χόρτα και χαράζουμε την πίτα  ελαφρά. 

Ψήνουμε την πίτα στους διακόσιους βαθμούς περίπου για μια ώρα .  


Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε τη συνταγή μου και εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους ασχοληθούν!


Φωτογραφίες και εκτέλεση συνταγής από την Ειρήνη Χελιουδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.