Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΜΕΤΕΩΡΑ

Από τη Μαρία Μουζακίτη

       Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος του σχολείου μας επισκεφτήκαμε τα Μετέωρα.


Η επιβλητικότητα του τοπίου μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή, τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων που δεσπόζουν πάνω από την Καλαμπάκα μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων είναι ένα αριστούργημα της φύσης που αποκαλύπτει όλο του το μεγαλείο αιώνες τώρα, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας.
Τα Μετέωρα χαρακτηρίζονται σαν το δεύτερο Άγιον Όρος συνεχίζουν τη μοναστική παράδοση εδώ και έξι περίπου αιώνες.



Στη θέα των ιερών βράχων μείναμε έκθαμβοι από την εντυπωσιακή μεγαλοπρέπεια αυτού του γιγαντιαίου φυσικού μνημείου. Τα ασκητικά παραπήγματα στους βράχους μαρτυρούν την αδιάψευστη παρουσία των πρώτων μοναχών που αφιέρωσαν ψυχή και σώμα στο Θεό. 

     Τα πρώτα μοναστήρια κτίστηκαν με πολλή επιμέλεια και δεξιοτεχνία κατά τον 14ο αιώνα. Με το πέρασμα των χρόνων ορισμένα από αυτά ανακατασκευάστηκαν και άλλα υπέστησαν σημαντικές επισκευές προκειμένου να συμπληρωθούν, και να δοθεί έτσι το τελικό αρχιτεκτονικό τους σχήμα. Από τότε ορθώνουν το επιβλητικό ανάστημά τους στις κορυφές των βράχων δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι αποτελούν το φυσικό τους τελείωμα.


                 

Πιο παλιά η ανάβαση γινόταν με σκαλωσιές στηριγμένες σε δοκάρια σφηνωμένα μέσα στους βράχους, με δίχτυ, και λίγο αργότερα με ανεμόσκαλες. Σήμερα οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τις σκάλες που λαξεύτηκαν στα βράχια, εξασφαλίζοντας έτσι μία άνετη και ασφαλή ανάβαση στα μοναστήρια.


                        

Από τα 24 μοναστήρια σήμερα λειτουργούν τα έξι ενώ τα υπόλοιπα 15 είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα. Οι Ιερές Μονές της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου του Ανάπαυσα, και του Βαρλαάμ είναι αντρικές ενώ η Ιερά Μονή Ρουσάνου και Αγίου Στεφάνου γυναικείες.

                           

Σήμερα τα Μετέωρα έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
                                     

Φωτογραφίες: Μαρία Μουζακίτη.

Βιβλιογραφία: https://www.kalampaka.com/el/meteora/about/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.